Už samotný názov napovedá, na čo táto bylinka slúži. V našich končinách ju síce svojvoľne rásť nenájdete (pochádza z Ázie, Afriky a Austrálie), no jej pestovanie na Slovensku je nenáročné. Zakúpite ju jednoducho v záhradníctve alebo si ju môžete rozmnožiť z výhonku, ktorý stačí ponoriť do vody. Trvá približne mesiac, kým zapustí korene. Následne ju môžete presunúť do pôdy.
Zaujímavé je, pod koľkými názvami je táto rastlina známa. Nádchovník ľudia poznajú aj ako český rýmovník, kubánske oregano, mexický eukalyptus, grécky eukalyptus, španielsky tymian, plektrant alebo podľa jeho latinského názvu, Plectranthus argentatus. Nádchovník svojim vzhľadom, vôňou a chuťou pôsobí ako zmes viacerých bylín – mäty, tymianu, majoránu, pamajoránu a boráka lekárskeho. Mnohí ho však prirovnávajú skôr k oreganu alebo medovke.
Pri nádche stačí odtrhnúť lístok a jemne ho stlačiť alebo pomrviť v prstoch a vdychovať. Silica z neho sa uvoľní a na vaše dýchacie cesty pôsobí ako nosový sprej, ktorý má navyše čisto prírodné zloženie.
Liečivý čaj
Odtrhnite niekoľko lístočkov a zalejte prevarenou a mierne vychladnutou vodou, nechajte chvíľu lúhovať a sceďte. Môžete dochutiť medom prípadne citrónovou šťavou. Popíja sa horúci. Pitím takto pripraveného čaju pocítite úľavu od prechladnutia či nádchy, tiež priaznivo pôsobí pri zápale hrdla alebo pri silnejšom kašli. Čaj môžete skombinovať aj s inými liečivými bylinkami (lipový kvet, mäta, levanduľa, žihľava, medovka a iné). Čaj sa pripravuje výlučne z čerstvých listov, sušením stráca liečivé účinky.
Domáci sirup
Na prípravu domáceho sirupu z nádchovníka potrebujete cca 40 lístkov, 1 väčší citrón, 1 kg cukru a vodu. Do hrnca vložte lístky a zasypte ich cukrom. Citrón nakrájajte na kolieska a tiež pridajte do hrnca. Zalejte vodou tak, aby hladina bola asi pol centimetra nad cukrom. Nechajte odstáť jeden deň. Následne varte a občas premiešajte až kým sirup nadobudne medovú farbu a konzistenciu, približne 3 hodiny. Po uvarení preceďte cez sitko a ešte horúci sirup naplňte do fliaš. Dôkladne uzatvorte a skladujte v chladničke.
Prírodný repelent
Nádchovník možno použiť aj ako repelent. Jeho aróma odpudzuje takmer všetky druhy dotieravého hmyzu. K výrobe je potreba zhruba pol hrnčeka nasekanej rastliny a pol litra prevarenej vody. Túto zmes zalejte a nechajte vylúhovať. Po scedení pridajte 2 až 3 deci octu. Takto pripravenú zmes nalejte do rozprašovača, prípadne sa ním môžete aj natrieť. Skladujte v chladničke.
Do varenia
Táto úžasná rastlinka sa dá využiť dokonca aj v kuchyni ako korenie. Pridáva sa do jedál všade tam, kde sa používa šalvia. Má totiž podobnú vôňu a aj chuť.