Jedlú sódu bikarbónu zaručene nájdete v každej domácnosti. Nie je to len biely prášok, po ktorom siahnete vždy, keď vám dôjde kypriaci prášok alebo keď vás „páli“ záha. Hydrogénuhličitan sodný má omnoho väčšie využitie, a to nie len v kuchyni, ale aj ako čistiaci alebo kozmetický prípravok. Mnoho ľudí však ani len netuší, že ide o jeden z najdostupnejších, najzdravších a dokonca najlacnejších prírodných liekov. Preto okrem kuchynskej skrinky by ste mali mať aspoň jeden balíček sódy bikarbóny aj vo svojej domácej lekárničke. Prečo je sóda bikarbóna nočnou morou pre farmaceutický priemysel?
Prečo je prekyslenie tak vážnym problémom?
Súčasný spôsob stravovania spôsobuje nezdravý nárast pH, čomu laicky hovoríme prekyslenie tela. To potom spôsobuje nerovnováhu vnútorného prostredia a narúša bunkové aktivity, občas až do takého extrému, kedy úplne prestávajú plniť svoje funkcie. Nízke pH v tele vedie k degradácii tkanív a po určitom čase vyvrcholí vznikom problémov ako sú rakovina, srdcovocievne ochorenia, cukrovka, osteoporóza či pálenie záhy. Čím väčšie je prekyslenie organizmu, tým horšie zdravotné problémy človek má. Jeden z konceptov snažiacich sa objasniť príčiny rakoviny poukazuje na to, že rakovina vzniká práve v kyslom prostredí, ktoré sa vyznačuje výskytom hubovitých a plesňových infekcií.
Jedlá sóda neutralizuje takéto prekyslenie organizmu tým, že prispieva k transportu kyslíka a následne rozširuje cievy, čím napomáha jeho uvoľňovaniu do buniek. Životné funkcie totiž prebiehajú najlepšie v mierne zásaditom prostredí.
Aký prínos má pre naše zdravie?
Ochrana pred rakovinou alebo jej samotná liečba, pozbavenie sa alkoholovej alebo cigaretovej závislostí, očista organizmu od škodlivín to je len máličko z toho aká sóda je skutočne vzácna.
Sóda dokáže vyčistiť steny ciev od nadbytočnej usadenej soli a cholesterolu, upravuje krvný tlak, omladzuje celý organizmus, posilňuje imunitu, zmenšuje krvácanie ďasien, obmedzuje nebezpečenstvo rozvoja srdcových ochorení, bieli zuby. Je dokonca účinná aj pri zamorení rádioaktívnymi látkami. Okrem toho sóda bikarbóna pomáha aj pri omnoho menej závažných zdravotných problémoch, akými sú napríklad uštipnutie hmyzom alebo popŕhlenie, spálenie na slnku, plesňové ochorenia, bolesti hrdla, chrípka a prechladnutie.
Ako sódu bikarbónu užívať?
Pri akútnych ochoreniach ako chrípka či nachladnutie:
Užívajte 1/2 čajovej lyžičky v pohári studenej vody 4 až 6 krát denne počas pár niekoľkých dní.
Pri chronických ochoreniach alebo ako forma prevencie:
Užívajte 1/2 čajovej lyžičky v pohári studenej vody 2 krát denne počas niekoľkých týždňov. Po čase si ale dajte na chvíľu pauzu a potom kúru znova opakujte.
Vodu so sódou bikarbónou užívajte vždy aspoň 30 minút pred jedlom. Jej užitie po jedle by neutralizovalo kyselinu v žalúdku a narušilo trávenie jedla.
Nikdy neužívajte viac ako 5 čajových lyžičiek denne.